ABD savaşı uzatacak Biden Ukrayna’ya ATACMS izni verdi
ABD Başkanı Joe Biden’ın Kararıyla Ukrayna Atacms Füzelerini Kullanacak
ABD Başkanı Joe Biden’ın görevini devretmesine az bir zaman kala Ukrayna’nın Rus toprakları içindeki Rusya ile Kuzey Kore güçlerine karşı ABD yapımı Atacms balistik füzelerini kullanmasına izin vermesi önemli bir gelişme. Önemli ama tabii ki sürpriz değil. Savaşın uzamasından yana olduğunu bilmeyen mi var ABD’nin.
Kimileri kararın yeni Başkan Donald Trump’ı nasıl etkileyeceğini merak ediyormuş. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşı sona erdireceğini vaadetmiş biri olarak Biden’ın bu kararına nasıl tepki vereceği gerçekten merak konusu Trump’ın. Bekleyip göreceğiz.
Uzmanlara göre Atacms roketlerinin kullanıldığı ilk saldırılar birkaç gün içinde gerçekleşebilirmiş. Ordu Taktik Füze Sistemi olarak da bilinen Atacms yeni bir sistem değil elbette, Soğuk Savaş sırasında Sovyet hedeflerini imha etmek için geliştirilmişti. Ayrıca Ukrayna bunları sadece Rus işgali altında bulunan bölgelerindeki hedeflere yönelik olarak zaten kullanıyordu. Şimdi Biden’ın onayıyla Rusya’nın içerilerine kadar fırlatılabilecek. Dolayısıyla Ukrayna için çok önemli bir gelişme bu.
Lockheed Martin tarafından üretilen bu füzeler 300 km uzaklığa kadar olan hedefleri vurabiliyor. Malum, balistik füzeler atmosferde çoğu roketten çok daha yüksekte uçar, büyük hızlarla yere çarptıkları için hava savunma sistemlerinden de kaçabilirler. Her ne kadar seyir ya da kıtalararası balistik füze menziline sahip olmasalar da Atacms füzeleri uzun menzilli olarak kabul ediliyor.
Ukranya lideri Volodomir Zelenski’nin bu izni koparmak için aylardır Washington’da lobi yaptığını tüm dünya biliyor. Biden’ın uzun zamandır ayak dirediği bu izin konusunda neden tutum değiştirdiği de merak konusu haliyle. Çünkü Biden daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözünü verdiği gibi savaşı tırmandıracağı endişesiyle Rusya içinde Atacms ile saldırılara izin vermeyi reddetmiş, “Üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalışıyoruz” demişti. Şİmdi ne değişti de izin verdi?
Trump’ın süren savaşı sona erdireceğini söylemesi, Kiev ile küresel destekçilerinin Rusya’nın savaşı kazanabileceğinden endişe etmelerine yol açtı bilindiği gibi. Bu nedenle Biden’ın ciddi bir baskı altında kalmış olabileceği akla geliyor.
Öte yandan Biden’ın tutum değişikliğinde Kuzey Kore birliklerinin Rus güçlerinin yanında savaşmaları da etkili olmuş olabilir. Geçtiğimiz ay Ukrayna savaşına katılmak üzere Rusya’ya tahmini 10 bin asker gönderen Kuzey Kore’nin daha fazla asker gönderebileceği de ileri sürülüyor. Savaşın Rusya lehine gelişmesine etkili olabilecek bu durum Biden’ı da bu kararı almaya itmiş olmalı.
Bu gelişme Ukrayna için bir avantaj yaratabilir mi? Mümkün. Ukrayna bu füzelerle Kiev’in 1.000 km2’den fazla alana sahip olduğu Kursk’taki hedefleri vurabilecek. Atacm’lar Rus silahlarını, mühimmat depolarını, ikmal hatlarını, askeri üslerini hedef alabilir. Bu savaşın seyrini ciddi olarak Ukrayna lehine değiştirebilir elbette.
Biden’ın, görevi Ocak’ta Trump’a devretmeden önce Ukrayna’nın askeri anlamda güçlenmesine karar vermesinin bir nedeni de Moskova’nın özellikle Kuzey Kore güçlerinin desteğiyle Kursk’u geri almak için yakında büyük bir saldırı başlatmaya hazırlanması olabilir.
Bitmeyen savaşa dönüşen Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir evreye geçildiği ortada. Putin’in “eğer ABD bu izni verirse bölge ateş topuna döner” deyişini de anımsayalım.